Календар новин
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Розділи новин
Новини кафедри [63]
Все, чим живе кафедра
Новини університету [25]
Загальні університеські новини
Новини сайту [15]
Наші партнери
Національний університет водного господарства та природокористування
Сайт кафедри на Woodex.ua
Создать сайт в системе UcoZ
Пошук
Опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 518
Понеділок, 29.04.2024, 10:37
--------- Від відходів - до альтернативного палива ---------
Головна » 2011 » Листопад » 29 » Від відходів - до альтернативного палива
Від відходів - до альтернативного палива
29.11.2011 15:42
Проблема накопичення твердих побутових відходів - важливе питання, котре турбує жителів міст в усьому світі, які не байдужі до природи. Сміттєзвалища невпинно збільшуються в об'ємі, отруюючи навколишнє середовище і продукуючи небезпечні хвороби, займають родючі сільськогосподарські угіддя.

Для вирішення цієї проблеми неподалік від м. Рівне нещодавно почалось будівництво сучасного сміттєсортувального заводу. Дане підприємство здатне класифікувати до 150 т відходів за добу, відбираючи шкідливі речовини та утворюючи альтернативне паливо, придатне для створення теплової енергії.


З метою вивчення питання можливості утилізації міських побутових відходів і використання палива на їх основі в технології виготовлення будівельних матеріалів мерія м. Рівного звернулась до спеціалістів нашого університету.

В рамках даної співпраці делегація в складі завідувача кафедри екології професора Клименка М.О., доцента кафедри технології будівельних виробів і матеріалознавства Житковського В. В., доцента кафедри міського будівництва і господарства Ліпяніна В.А. відвідала польське місто Кельце, неподалік якого на цементному заводі Новини (Dyckerhoff Polska Sp. z o.o.) вже близько 10 років широко використовується альтернативне паливо.


Члени делегації ознайомились з методами отримання альтернативного палива на основі міських відходів, особливостями технології спалювання сміття у цементних печах, європейськими нормативами щодо хімічного і речовинного складу відходів, які придатні для утилізації при виробництві цементу, документами, що нормують виділення (емісію) шкідливих речовин в навколишнє середовище, а також з методиками контролю якості палива і викидів у природне середовище, що використовуються на підприємстві.

На відміну від звичайної технології спалювання відходів, утилізація їх в цементних печах дозволяє значно знизити забруднення, оскільки горіння відбувається  у високотемпературному середовищі (близько 1800°С), що сприяє практично повному розкладанню шкідливих речовин.




Таким чином, в результаті роботи делегації підтверджена можливість і екологічна безпека утилізації твердих побутових відходів м. Рівне шляхом переробки їх на альтернативне паливо та використання його для часткової заміни традиційного, але при умові незалежного лабораторного контролю за виділенням шкідливих речовин.


Вадим Житковський, доцент кафедри ТБВіМ
Категорія: Новини університету | Переглядів: 962 | Додав: admin

Кафедра ТБВіМ © 2024 Хостинг от uCoz
Design by Bord © 2024