Календар новин
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Розділи новин
Новини кафедри [63]
Все, чим живе кафедра
Новини університету [25]
Загальні університеські новини
Новини сайту [15]
Наші партнери
Національний університет водного господарства та природокористування
Сайт кафедри на Woodex.ua
Создать сайт в системе UcoZ
Пошук
Опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 518
Четвер, 28.03.2024, 13:42
--------- Все життя - з наукою ---------
Головна » 2012 » Лютий » 24 » Все життя - з наукою
Все життя - з наукою
24.02.2012 11:44
ВСЕ ЖИТТЯ - З НАУКОЮ

До 50-річчя наукової діяльності професора Леоніда Дворкіна

В поточному році виповнюється 50 років від початку наукової діяльності заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Академії будівництва, доктора технічних наук, професора, почесного професора НУВГП, зав. кафедри технології будівельних виробів і матеріалознавства Дворкіна Леоніда Йосиповича.

З настанням такої важливої віхи на професійному шляху, закономірно виникає бажання підвести певні підсумки.


Розпочалася професійна та наукова кар'єра Леоніда Йосиповича в 1962 р. по закінченні навчання на хіміко-технологічному факультеті Білоруського політехнічного інституту, в результаті чого він отримав  кваліфікацію "інженер-технолог" за фахом "технологія силікатів".
Як одного з кращих випускників факультету, Дворкіна Л.Й. направляють в Сибірську філію науково-дослідного інституту цементної промисловості СибНДІцемент (м. Красноярськ), де з 1962 по 1967 рр. він проходить шлях від молодшого наукового співробітника до заступника директора з наукової частини. У СибНДІцементі Л.Й.Дворкін розпочав активно займатися науковою роботою в галузі хімії і технології портландцементу та інших в'яжучих матеріалів і виробів на їх основі. Він вступає до заочної аспірантури при ВНДІцементі (м. Москва) і достроково готує до захисту кандидатську дисертацію.
Кандидатська дисертація Л.Й. Дворкіна, пов'язана з дослідженням магнезіально-доломітового цементу, була виконана ним під керівництвом видатного вченого-цементника проф. Ю.М.Бутта і захищена в Томському державному університеті в грудні 1966 р.
З грудня 1967 р. Л.Й. Дворкін переїздить до Рівного і починає працювати в Українському інституті інженерів водного господарства (нині Національний університет водного господарства та природокористування) доцентом, з 1982 р. професором. У 1983 р. він успішно захищає в Московському інженерно-будівельному інституті докторську дисертацію на тему "Многофакторное прогнозирование свойств бетона". У 1985 р. отримує науковий ступінь доктора технічних наук і вчене звання професора. В тому ж році він створює і очолює кафедру будівельних матеріалів. Діапазон творчих інтересів Л.Й. Дворкіна охоплює широку область актуальних задач технології в'яжучих, бетонів, кераміки, розчинів, сухих сумішей, різноманітних будівельних матеріалів на основі природної і техногенної сировини. Рішення цих задач спрямоване на пошук і обґрунтування ефективних шляхів ресурсозбереження в технології будівельних матеріалів.

В наш час Леонід Дворкін один з провідних учених в галузі будівельного матеріалознавства і технології бетонів, відомий не лише в Україні, але і далеко за її межами. Його роботи опубліковані в багатьох країнах. Понад два десятка  монографій з різних проблем ресурсозбереження, технології в'яжучих, бетонів і інших будівельних матеріалів підсумовують результати найбільш значних і оригінальних багаторічних розробок, виконаних безпосередньо та під його керівництвом аспірантами і докторантами.

Серед напрямків наукової діяльності проф. Л.Й.Дворкіна можна відзначити такі головні:
1. Розробка теоретичних основ, розрахункових методик та алгоритмів багатопараметричного проектування складів бетону різних видів з використанням математичного моделювання.
2. Розробка основ теорії активних мікронаповнювачів та поліфункціональних модифікаторів в цементних бетонах, технології бетонів з покращеними властивостями на основі литих та наджорстких сумішей.
3. Застосування промислових відходів, використання техногенної та місцевої сировини при виробництві будівельних матеріалів.
4. Ефективні сучасні будівельні матеріали та вироби.
5. Створення навчально-методичного комплексу забезпечення викладання будівельного матеріалознавства і технології будівельних матеріалів у вищих навчальних закладах.

Результати досліджень за  даними  напрямками опубліковані в 21-й монографії. Фахівцями його наукової школи захищено 1 докторську та понад 20 кандидатських дисертацій.
Близько 800 статей і доповідей опубліковано у різноманітних наукових журналах, збірниках наукових праць, матеріалах конференцій. В творчому активі Л.Й.Дворкіна понад 100 авторських свідоцтв і патентів на винаходи.
Це дійсно титанічна праця, вагомий внесок у будівельну і матеріалознавчу науку.

Леонід Йосипович успішно поєднує наукову і педагогічну роботу. Він 45 років працює в НУВГП. Свої здобутки в науковій галузі він намагається переносити в навчальний процес. Ним вперше було запропоновано та розроблено теоретичні та методологічні основи викладання будівельного матеріалознавства у вищій школі.

За створення комплексу оригінальних підручників і учбових посібників по будівельному матеріалознавству Л.Й.Дворкін був удостоєний премій Міністерства освіти України та Академії будівництва України ім. М.С. Буднікова та почесними відзнаками Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.
Також вперше опублікований цикл підручників і посібників по технології будівельних  матеріалів з промислових відходів.
Загалом в здобутку Леоніда Йосиповича понад 34 підручники та навчальних посібників, що використовуються в навчальному процесі, зокрема виданих за межами України. Це дійсно унікальний результат його науково-педагогічної діяльності!

Варто відзначити, що в останні роки продуктивність творчої праці проф. Л.Дворкіна стала особливо високою.
Лише за останні 5 років ним особисто та у співавторстві опубліковано 4 монографії, 3 довідника та 11 підручників і посібників.
Серед них варто відзначити ряд фундаментальних робіт, в яких поряд з аналізом і узагальненням наявного світового досвіду наводяться і результати, отримані його науковою школою. До таких робіт можна віднести монографії "Основи бетонознавства" (С.-Петербург, 2006 і Київ, 2007), "Будівельні матеріали з відходів промисловості"(вид-во "Фенікс", Ростов-на-Дону, 2007) , "Практичне бетонознавство в питаннях та відповідях", (С.-Петербург, 2008), "Проектування і аналіз ефективності складів бетону" (Рівне, 2009), "Сучасні опоряджувальні та лицювальні матеріали", Довідник з будівельного матеріалознавства" (Москва, 2010), "Модифіковані гіпсові і сульфатно-шлакові в'яжучі та матеріали на їх основі" (Рівне, 2011).

Професор Дворкін Л.Й. розробив ряд спеціальних курсів і підготував відповідні посібники для студентів різних будівельних спеціальностей. Ним вперше складені підручники по будівельних матеріалах спеціально для гідротехніків, сільських будівельників, навчальні посібники по будівельних матеріалах з промислових відходів.
Серед підручників і посібників, виданих в останні роки, варто відзначити "Бетони і будівельні розчини" (Київ, 2008), "Використання техногенних продуктів у будівництві" (Рівне, 2009), "Опоряджувальні будівельні матеріали " (Рівне, 2011), "Будівельні мінеральні в'яжучі матеріали" (Москва, 2011).

Одним з найбільш вагомих досягнень проф. Л.Дворкіна є англомовний підручник "Construction Materials" ("Будівельні матеріали"), що вийшов у світ в 2010 р. в американському видавництві "Nova Science Publishers" (м. Нью-Йорк). Даний підручник вінчає значний цикл робіт присвячених будівельному матеріалознавству, що багато років розробляється проф. Л.Й.Дворкіним та його школою.
Нині в цьому ж видавництві готується до друку ще одне англомовне видання "Mathematical Experiments Planning in Concrete Technology" ("Математичне планування експерименту в технології бетону").

Леонід Йосипович продовжує активно працювати і реалізовувати свої творчі плани. Нещодавно в російському видавництві "Инфра-Инженерия" вийшов з друку навчально-практичний посібник "Спеціальні бетони". Завершується робота над підручником "В'яжучі матеріали", що планується видати у Києві а також над українсько-польською працею "Бетони та розчини в сучасному будівництві" (польське видавництво).
 
Щиро бажаємо Леоніду Йосиповичу творчої наснаги та її втілення на благо науки та освіти!


Доцент кафедри ТБВіМ
Олег Бордюженко

Категорія: Новини університету | Переглядів: 1062 | Додав: admin

Кафедра ТБВіМ © 2024 Хостинг от uCoz
Design by Bord © 2024