Календар новин
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Розділи новин
Новини кафедри [63]
Все, чим живе кафедра
Новини університету [25]
Загальні університеські новини
Новини сайту [15]
Наші партнери
Національний університет водного господарства та природокористування
Сайт кафедри на Woodex.ua
Создать сайт в системе UcoZ
Пошук
Опитування
Чи вважаєте ви, що оцінювання знань студентів в НУВГП здійснюється об'єктивно?
Всього відповідей: 209
Понеділок, 06.05.2024, 02:33
--------- Кафедрі ТБВіМ - 25 років ---------
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Кафедрі ТБВіМ - 25 років
Кафедрі ТБВіМ - 25 років
06.10.2010 13:46
КАФЕДРІ ТБВІМ - 25 РОКІВ

У вересні цього року минуло 25 років від дня заснування кафедри технології будівельних виробів і матеріалознавства НУВГП
 
Історія показує, що завжди відновлення економіки після етапів економічної кризи настає завдяки інтенсивному розвитку будівельної галузі. Саме будівельні спеціальності стають найбільш бажаними у сфері промислового виробництва. Смілива та оригінальна думка інженера, глибокі фахові знання матеріалознавця завжди потрібні на кожному будівельному майданчику, на заводі, виробництві, в проектних, наукових, освітніх установах, - всюди, де народжується нове, творче, прогресивне.


ІСТОРІЯ

Кафедра веде свій початок з вересня 1973 року, коли структурно входила до складу кафедри "Технології будівельного виробництва і будівельних матеріалів". В 1985 році була виділена в окрему кафедру "Будівельних матеріалів.
 
З 1985 року засновником, організатором і завідуючим кафедрою протягом всього періоду її існування є Дворкін Леонід Йосипович - заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії будівництва і член-кореспондент Академії технологічних наук України, доктор технічних наук, професор, почесний професор університету.
Важливою віхою в історії кафедри став 1991 р., коли в університеті була розпочата підготовка фахівців за спеціальністю "Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів" (ТБКВіМ), у відповідності до чого кафедра набула статусу випускової. Перший випуск інженерів-будівельників-технологів за цією спеціальністю відбувся у 1996 р. В тому ж році кафедрі присвоєно її нинішню назву - "Технології будівельних виробів і матеріалознавства".
У 2001 році спеціальність акредитовано на найвищий (IV рівень), що дозволяє здійснювати підготовку фахівців за трьома кваліфікаційними рівнями - бакалавр, спеціаліст та магістр.
Нині кафедра готується до чергової акредитації спеціальності "ТБКВіМ", а тому є нагода оцінити досягнення та здобутки за час, що минув.
 
СЬОГОДЕННЯ. ДОСЯГНЕННЯ ТА ЗДОБУТКИ

Сьогодні професорсько-викладацький склад кафедри включає 14 викладачів, з яких 2 доктори наук, професори, 9 кандидатів наук. Підготовка науково-педагогічних кадрів ведеться через аспірантуру та докторантуру за спеціальністю "Будівельні матеріали і вироби", які функціонують при кафедрі. Штат кафедри постійно поповнюється науково-педагогічними кадрами - випускниками спеціальності. Всі вони пройшли наукову школу засновану і очолювану професором Л.Й. Дворкіним, відому далеко за межами України. На даний час в ній підготовлено 1 доктор і 18 кандидатів технічних наук.
 
Наукова робота кафедри традиційно присвячена тематиці ресурсозбереження в технології будівельних матеріалів і спрямована на розробку технологій ефективних будівельних матеріалів з використанням місцевої та техногенної сировини.
 
Основними напрямками наукових досліджень останніх років є:
• розробка теоретичних основ, розрахункових методик багатопараметричного проектування складів бетону різних видів;
• розробка основ теорії активних мікронаповнювачів та поліфункціональних модифікаторів в цементних бетонах, технології бетонів з покращеними властивостями на основі литих та наджорстких сумішей;
• утилізація промислових відходів, використання техногенної та місцевої сировини при виробництві будівельних матеріалів.
 
Результати досліджень захищені авторськими свідоцтвами і патентами України, опубліковані в ряді монографій та статей. За вказаними напрямками робіт виконано докторську та ряд кандидатських дисертацій.
Методи проектування оптимальних складів бетону і технологічних режимів його обробки використані при будівництві Київської та Дністровської ГАЕС, Трипільської ГРЕС, Рівненської, Хмельницької, Кримської АЕС та інших об'єктів гідротехнічного та енергетичного будівництва. Ці методи ввійшли в інструктивно-нормативні документи, довідники та посібники.
Розроблена комп'ютерна система управління бетонними сумішами, що апробована і впроваджена на багатьох підприємствах України.
Загалом науковою школою кафедри під керівництвом професора Л.Й.Дворкіна опубліковано понад 700 робіт, в тому числі 19 монографій, 35 підручників і посібників, 6 довідників, 15 брошур і інших окремих видань. Одержано понад 70 патентів та авторських свідоцтва на винаходи.
До основних розробок останніх років можна віднести наступні: "Основи бетонознавства", "Метакаолін в будівельних розчинах і бетонах", "Проектування і аналіз ефективності складів бетону".
Кафедра плідно співпрацює з багатьма науковими та виробничими організаціями і підприємствами України та іншими країнами. Науковці кафедри регулярно виступають з доповідями на міжнародних наукових конференціях.

Щорічно кафедрою проводиться науково-практичний семінар "Структура, склад та властивості бетону", присвячений актуальним питанням бетонознавства та практичної технології бетону. У ньому приймають участь провідні вчені та фахівці-виробничники підприємств будівельної індустрії України.
 
До складу кафедри входить 6 навчальних і одна науково - дослідна (випробувальна) лабораторії, комп'ютерний клас, методичний кабінет.
Важливим напрямком роботи є функціонування при кафедрі випробувальної лабораторії будівельних матеріалів і виробів, яка дозволяє надавати допомогу виробництву при сертифікації та контролі якості їх продукції.
Кафедра постійно надає науково-технічну допомогу будівельним органі-заціям та підприємствам будівельної індустрії регіону. Тісна співпраця налагоджена із Здолбунівським ВАТ "Волинь", Любомирським вапняно-силікатним заводом, Рівненським та Костопільським заводами залізобетонних виробів, підприємствами будівельних матеріалів і виробів міст Рівного та Здолбунова. Окрім спільного вирішення технічних проблем виробництва на цих підприємствах регулярно проводяться виїзні заняття та екскурсії для студентів, вони є базами виробничих практик, їх провідні спеціалісти беруть участь у роботі Державної комісії при захисті дипломних проектів.
 
Кафедра готує фахівців IV рівня акредитації за спеціальністю "Технологія будівельних конструкцій виробів і матеріалів". За п'ятнадцять років було підготовлено понад 500 спеціалістів, які нині успішно працюють на підприємствах будівельної індустрії, в проектних та навчальних установах нашої країни.
 
Навчальна робота кафедри поводиться за фаховими дисциплінами технології будівельних матеріалів і виробів, зокрема такими як "В'яжучі речовини", "Процеси і апарати у виробництві будівельних матеріалів", "Бетони і розчини", " Технологічні процеси і лінії виробництва залізобетонних виробів", "Технологія стінових керамічних та автоклавних матеріалів", "Проектування і реконструкція підприємств будівельної індустрії", а також загальнотехнічною дисципліною "Будівельне матеріалознавство". Кафедра керує курсовим і дипломним проектуванням, навчальними і виробничими практиками.
 
Навчальний процес в повній мірі забезпечений навчально-методичними матеріалами. За період роботи з 1985 р. співробітниками кафедри видано 35 підручників та навчальних посібників, значна частина з них - із грифом Міністерства освіти і науки України та понад 150 методичних вказівок.

На кафедрі під керівництвом професора Дворкін Л.Й. було створено перші підручники "Будівельне матеріалознавство", що включають поряд з будівельно-технологічною характеристикою матеріалів і теоретичний розділ, який пов'язує властивості матеріалів з особливостями їх структуроутворення. Курс "Будівельне матеріалознавство" змінив традиційний для будівельних вищих навчальних закладів курс "Будівельні матеріали". Було розроблено також ряд спеціальних курсів і підготовлено відповідні посібники для студентів різних будівельних спеціальностей.
 
Вперше складено підручники по будівельних матеріалах спеціально для гідротехніків, сільських будівельників, навчальні посібники по будівельних матеріалах з промислових відходів.
Серед видань, що вийшли в останні роки варто відзначити праці: "Будівельне матеріалознавство. Цементи, бетони і розчини", "Бетони і будівельні розчини", "Використання техногенних продуктів у будівництві", "Опоряджувальні матеріали". Дані підручники та посібники активно використовуються не лише в НУВГП, але й інших вузах України.
 
Більшість лекційних курсів, які читають викладачі кафедри, забезпечені комплектами мультимедійних презентацій, що дозволяють суттєво підвищити якість навчання. Для проведення практичних занять та виконання курсових і дипломних проектів розроблені та використовуються комп'ютерні програми для побудови та аналізу математичних моделей, розрахунку горіння палива, складання матеріальних та теплових балансів технологічних процесів тощо.
 
Кафедра знаходиться в авангарді процесу впровадження Європейскої кредитно-трансферної системи навчання на факультеті будівництва і архітектури та в університеті в цілому. Одні з перших в НУВГП інтерактивні комплекси навчально-методичного забезпечення дисциплін, що адаптовані до умов Болонського процесу, були підготовлені саме співробітниками кафедри ТБВіМ. На сьогодні, такими навчальними комплексами забезпечено переважну більшість дисциплін.
 
Підтвердженням успішності навчально-методичної роботи кафедри є неодноразове потрапляння її у переможці щорічних відкритих огляд-конкурсів навчально-методичного забезпечення та новітніх технологій навчання, які проводяться в НУВГП.
 
Важливим, в сучасних реаліях розвитку інформаційних технологій та новітніх технологій навчання, є наявність веб-сайту кафедри (www.tbk.rv.ua), на якому розміщена основна інформація про кафедру а також значний об'єм навчально-методичних матеріалів в електронному вигляді. Формуються окремі сторінки навчальних дисциплін, на яких окрім навчально-методичних матеріалів, розміщено також інформацію про методи контролю, критерії оцінювання, розподіл балів, графік навчального процесу. Все це допомагає студентам більш свідомо, організовано і відповідально виконувати свою роботу, плануючи її наперед.
 
Варто зазначити, що для студентів на кафедрі є всі умови не тільки для навчання, а й для плідної наукової роботи. Результати їхніх робіт публікуються у збірниках наукових праць університету а також вони неодноразово ставали переможцями Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.
Студенти беруть активну участь у фахових та різних предметних Всеукраїнських олімпіадах, неодноразово виборювали призові місця, а кращі команди входять до складу лідерів провідних ВНЗ України.
Так за останні 10 років нашим студентами, які приймали участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді за спеціальністю "Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів", здобуто 9 призових місць, в тому числі 3 студенти ставали переможцями цієї олімпіади.
 
Матеріальна база кафедри призначена для проведення навчальних занять та виконання науково-дослідних робіт. На сьогодні вона включає в себе 7 спеціалізованих аудиторій, зокрема лабораторії в'яжучих, технології бетону, металів і арматурних виробів, стінових та опоряджувальних виробів, фізико-хімічних досліджень будівельних матеріалів, навчально-наукова лабораторія. Лабораторії обладнані необхідним устаткуванням для дослідження і випробування будівельних матеріалів і виробів. При кафедрі функціонують також кабінет ПЕОМ, навчально-методичний кабінет. Загальний аудиторний фонд становить близько 500 м².

ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ. ПЕРСПЕКТИВИ
 
В найближчих творчих планах колективу кафедри - вдосконалення методики викладання будівельно-технологічних дисциплін, продовження видання підручників, навчальних посібників та монографій з технології будівельних виробів і матеріалів. Передбачається подальше впровадження інноваційних технологій навчання, зокрема створення інтерактивних та мультимедійних засобів навчання, забезпечення можливості дистанційної освіти.
В розрізі підготовки до повторної акредитації спеціальності планується оновлення матеріально-технічної бази кафедри, покращення аудиторного фонду, придбання нового лабораторного обладнання тощо.
У проведенні наукових досліджень основний акцент буде зроблено на впровадження завершених розробок у виробництво, надання науково-технічної допомоги підприємствам будіндустрії. Планується активне залучення найбільш обдарованої студентської молоді до наукової роботи. Подальшому підвищенню рівня кваліфікації науково-педагогічних кадрів сприятиме робота над докторськими і кандидатськими дисертаціями.
 
Кафедра технології будівельних виробів і матеріалознавства, володіючи сучасною матеріально-технічною базою, ґрунтовним навчально-методичним забезпеченням та високим рівнем наукового кадрового потенціалу, з гідністю зустрічає своє двадцятип'ятиріччя та впевнено дивиться у майбутнє. Якісне виконання всіх завдань, що стоять перед кафедрою, сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців та подальшому розв'язанню фундаментальних та інженерно-прикладних проблем галузі будівельної індустрії України.
 
Підготував: О.Бордюженко
Категорія: Новини кафедри | Переглядів: 1270 | Додав: admin

Кафедра ТБВіМ © 2024 Хостинг от uCoz
Design by Bord © 2024